Syrop z sosny
Sosna od najdawniejszych czasów wykorzystywana była w medycynie ludowej. Jednym ze specyfików tworzonychz niej jest syrop z pędów. Syrop z sosny jest bardzo zdrowym naturalnym specyfikiem. Znany jest od pradawnych czasów. Często przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, przez nasze babcie.
W jakim miejscu znaleźć sosnę pospolitą?
W Polsce sosna pospolita występuje na nizinach, gdzie tworzy bory sosnowe. Występuje też często w lasach mieszanych, porastając miejsca bardzo nasłonecznione i suche. Sosna to drzewo iglaste dorastające do 40 m wysokości.
Na co pomaga syrop z sosny?
Najbardziej znanym przeznaczeniem jego jest przeziębienie, kaszel oraz choroby gardła. Wykazuje też łagodne działanie moczopędne i napotne. Zawarty w syropie olejek sosnowy udrażnia drogi oddechowe, ułatwiając oddychanie. Warto go przyjmować, jeśli stwierdzone masz zapalenie oskrzeli, czujesz się osłabiony, masz dreszcze i czujesz, że przemarzłeś.
Warto mieć go pod ręką w okresach przeziębięniowych. Cały szczegół przygotowania syropu z sosny tkwi w pędach sosny, które powinne być dobrej jakości. Pędy sosny najlepiej zbierać na przełomie kwietnia i maja. Powinny być to jasnozielone przyrosty z lepką brozową łupiną. Najwygodniej przecinać je sekatorem lub ostrym nożem. Najwięcej soku mają pędy do 12 centymetrów. Dłuższe mają już coraz mniej soku. Dobry syrop zatem będzie z pędów z kilku drzew, tak, aby nie zniszczyć drzewa, a skorzystać z najbardziej dorodnych pędów, zawierających dużo soku.
Co zawierają pędy sosny?
• witamina C – wzmacnia odporność i neutralizuje wodne rodniki
• gorycze – są to związki chemiczne o gorzkim smaku, przyjmuje się je w śladowych ilościach, pobudzają apetyt, działając przy tym uspokajająco i wzmacniająco
• flawonoidy – organiczne związki chemiczne, które działają przeciwutleniająco przeciwzapalnie, moczopędnie i rozkurczowo
• węglowodany – dodają organizmowi energii
• sole mineralne – regulują gospodarkę wodną w organizmie człowieka
Co potrzebne jest nam do zrobienia syropu z sosny?
– litrowy słoik
– cukier
– odrobina wody
Przygotowanie syropu
Przepis na syrop z sosny jest bardzo łatwy. Po pierwsze na początku trzeba umyć pędy sosny pod bieżącą wodą. Następnie kroimy je na kawałki (około centymetra). Można przyspieszyć otrzymywanie z nich soku poprzez rozgniatanie np.tłuczkiem. Kolejno w słoiku układamy pędy sosny (3-4 centymetry) w słoiki zasypujemy 4 łyżeczkami cukru lub trochę większą ilością. Tak robimy na przemian. Na koniec możemy dodać odrobinę wody. Słoik zakręcamy i zostawiamy w nasłonecznionym miejscu, aby powstał syrop na tydzień. Przy deszczowej i pochmurnej pogodzie odstawiamy na dłużej, na 2-3 tygodnie. Poupływie odpowiedniego czasu zlewamy syrop do małego słoika. Jeśli bedziemy przechowywać syrop w suchym i zaciemnionym miejscu, to nie straci on właściwości leczniczych przez kilka lat.
Zastosowanie syropu z sosny:
Stosować po 1 łyżeczce kilka razy dziennie po jedzeniu w nieżycie jamy ustnej, gardła, krtani, połączonym z kaszlemi utrudnionym odksztuszaniem.
Gdy będziemy go zażywać profilaktycznie przez cały rok, unikniemy kuracji antybiotykami. Nie ma to jak naturalne środki lecznicze, które można wykonać samemu w domu. Myślę,że w każdej domowej apteczce przyda się taki syrop z sosny. Życzymy zdrowia!